חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אתלופוביה | כיצד להתגבר על פחד מכישלון?

ניווט מהיר

אולי לא שמעתם על המילה אתלופוביה בעבר, אבל אין ספק כי הפחד מכישלון רלוונטים לרבים בציבור הישראלי. אנחנו מדברים על חשש אשר משפיע על מבוגרים וילדים כאחד ויכול להופיע ממש בכל שכבות האוכלוסייה. במאמר הבא אנחנו רוצים לדבר על הפחד הזה ועל הכלים העומדים לרשותינו כדי להתמודד איתו בהצלחה. אם אתם רוצים לשמוע עוד על כך, מוזמנים להמשיך לקרוא את המאמר הבא ואנחנו נדבר בהרחבה על הכל. בואו נתחיל עכשיו.

אתלופוביה – מהו פחד מכישלון?

אנחנו רוצים ליצור הפרדה בין פחד ריאלי, לגיטימי, אשר יכול לתפוס כל אחד ובין חרדה אשר יש בה את הפוטנציאל לפגוע פגיעה של ממש בתפקוד היום, יומי. אנחנו רוצים רגע לחזור אחורה ולהסביר מה התפקיד של פחד במנגנון האבולוציוני שלנו בני האדם. התפקיד של הפחד היה לאורך שנים ארוכות, הדרך של הגוף שלנו להזהיר אותנו מסכנות. אם לא היינו מפחדים, היינו הופכים טרף קל בג'ונגל, כאשר היינו אדם קדמון המסתתר במערה. אותו מנגנון של פחד אמור להזהיר אותנו לא לעבור את הכביש באור אדום וכן הלאה. אבל הוא עלול לבוא לידי ביטוי ברגעים לא מדויקים. מה שבפועל, יוביל אותנו לסיטואציות בהן אנחנו מונעים מאיתנו את ההזדמנות לתפקד על הצד הטוב ביותר. חרדה אמיתית מכשלון, זה לא פחד שמניע אותנו לעוררות יתר, ליצירתיות, לתחושה של דחיפות ושל ניסיון אמיתי לעמוד ביעדים שהצבנו לעצמנו. אלא, זו חרדה משתקת, כזו שיכולה פשוט למנוע מאיתנו להגיע להישגים כאלו ואחרים. משום שאנחנו מפחדים להיכשל ולא לעמוד בהם כמו שקיווינו.

איך מזהים את המקור של הפחד מכישלון?

הפחדים העמוקים ביותר שלנו, ובמיוחד החרדה מכישלון, נובעים לעיתים קרובות מתבניות חשיבה אשר נחקקו בתת המודע שלנו במהלך השנים. יש מי שגדלו להורים ביקורתיים מאוד, כך שהם תמיד שואפים מעצמם ליותר מדי ומוצאים את עצמם בהתמודדות שאין לה סוף. יש מי שנכשלו בעבר והכישלון הזה נצרב בתודעה שלהם באופן כזה שפשוט מונע מהם להתקדם וכן הלאה. הדרך הטובה ביותר להבין מה מקור הבעיה היא על ידי אחת משתי דרכים. או על ידי טיפול ריגשי המועבר על ידי מי שיש לו את הידע והכלים לסייע. ניתן לעבור תהליך משמעותי גם דרך תרגול נשימות, קשיבות וכן הלאה. אבל בשביל לעבור תהליך משמעותי במישור הזה, אנחנו צריכים לקחת בחשבון כי מדובר על תהליך אשר יכול לקחת זמן ודורש הרבה מיומנות ואת היכולת להציץ פנימה לחדרים של הלב, כדי להבין באמת, מה קורה לנו ברגע הזה, כאשר הפחד מהכישלון משתלט על כל חלקה טובה.

דרכי התמודדות עם פחד מכישלון

שילוב זה נותן מקום לחשיבות של תת המודע בתהליך הפנימי של ההתמודדות עם פחדים וחרדות.

היום, יש הרבה שיטות לטיפול וכל אחת מהן מציעה מענה קצת שונה. המכנה המשותף לכל השיטות הללו כולל כמה שלבים:

  1. שלב הזיהוי: אנחנו קודם כל צריכים להבין כי יש בעיה לפני שנוכל לגשת לטפל בה.
  2. שלב ההתמודדות והבחינה: אנחנו נרצה להבין מה קורה לגוף במישור הפיזי כאשר הפחד משתלט, מה יכול להיות טריגר לפחד הזה וכן הלאה. ככל שנצליח להבין טוב יותר מה עובר עלינו כאשר אנחנו נמצאים ברגע כזה של חרדה, כך נוכל להתמודד עם הפחד הזה טוב יותר בהמשך.
  3. שלב התרגול: אחרי שנחזור לטיפול, נוכל לנסות ולחשוב מה אנחנו יכולים לעשות אחרת כדי להרגיש אחרת. המוח שלנו עובד בתבניות קבועות הרבה פעמים. פחד הוא לא פעם תוצאה של איזו תבנית מחשבתית שחוזרת שוב ושוב. יכול להיות כי בזכות שינוי קטן יחסית, מינורי עבורנו, נוכל להתגבר על הפחד ולעמוד באתגרים השונים שהחיים מזמנים בצורה טובה יותר.

התמודדות עם כישלון בעבודה

להתמודדות עם כישלון בעבודה יש כמה היבטים חשובים שיכולים לעזור להפוך את החוויה למלמדת ומחזקת. הנה כמה טיפים שעשויים לסייע בהתמודדות אפקטיבית:

  1. לשנות את נקודת המבט על כישלון – כישלון יכול להיתפס כחוויה שלילית, אבל חשוב לזכור שהוא חלק בלתי נפרד מהצמיחה והלמידה. במקום לראות בכישלון "סוף הדרך," יש לראות בו הזדמנות לשיפור ולפיתוח אישי ומקצועי.
  2. לזהות את הסיבה לכישלון – ניתוח הכישלון הוא כלי רב עוצמה. כדאי להבין מה הוביל לכישלון – האם מדובר בחוסר ידע, תכנון לא מספיק, או גורמים חיצוניים שלא היו בשליטתנו? תובנות אלו יכולות לספק לנו כלים לשיפור ולהפחתת הסיכוי להישנות המקרה בעתיד.
  3. קבלת אחריות ולמידה – הכרה בכישלון וקבלת אחריות הם שלבים חשובים בהפיכתו למקור למידה. קבלה זו אינה אשמה עצמית, אלא הדרך לשפר את עצמנו ולהימנע מאותו כישלון בעתיד. כדאי גם ללמוד מהצלחותיהם של אחרים, ולהבין כיצד התמודדו במצבים דומים.
  4. לקחת הפסקה לשיקום מנטלי – כישלון יכול להיות מעייף רגשית, ולכן מומלץ לקחת הפסקה קצרה כדי לראות את הדברים באור בהיר יותר. מומלץ גם לשתף את התחושות עם עמיתים או חברים לעבודה – השיתוף יכול גם הוא לספק נקודת מבט חדשה ותמיכה חשובה. הכישלון בעבודה יכול להוות הזדמנות מעולה להגדיר מטרות חדשות ולחזק את נקודות התורפה שגילינו.

כישלון בעבודה הוא חלק טבעי מהתפתחות מקצועית, וככל שמצליחים להסתכל עליו כחלק מתהליך הלמידה והצמיחה, כך ניתן להתמודד איתו בצורה טובה יותר ולהמשיך לשאוף להצלחה

טיפול בחרדה מכישלון

כאמור, טיפול מקצועי הוא הרבה פעמים הדרך הטובה ביותר להתמודד עם אתגרים מהסוג הזה. בטיפול בקרב מבוגרים, הדגש פעמים רבות הוא על שינוי דפוסי חשיבה, במיוחד בכל הקשור לקריירה ולהתפתחות במקום העבודה. המטרה היא אותה מטרה כמובן, אבל הכלים לעבודה יכולים להשתנות. לעומת זאת, בטיפול בפחד מכישלון אצל ילדים צעירים, מתמקדים בבניית ביטחון עצמי ובניסיון להבין מדוע ילד זה או אחר לא מקבל את עצמו כפי שהוא. בכל מקרה, דעו כי מדובר על פחד שכיח וכי אתם ממש לא לבד בדבר הזה. יש מגוון דרכים שיעזרו לכם להרגיש טוב יותר, ואנחנו ממליצים לכם לא לוותר על עזרה. מגיע לכם להרגיש טוב.

 

אהבתם את המדריך? מוזמנים לשתף..

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

מדריכים נוספים

על הגשמה עצמית, מימוש פונטציאל ועוד ←