איך עושים דמיון מודרך?

תוכן עניינים

מהו דמיון מודרך?

דמיון מודרך הוא שיטת טיפול רבת עוצמה הרותמת את היכולת הטבעית של הנפש לדמיין חווית, רגשות ותחושות בעזרת השימוש בכל חמשת החושים המסורתיים של האדם: חוש הראייה, השמיעה, המגע, הריח והטעם. ובכך ליצור הדמיה ספציפית ולהרגיש כאילו היא אמיתית.

אין זה אומר שבמהלך דמיון מודרך האדם ירגיש באופן פיזי דברים, אך בתודעה שלו הוא בהחלט יחווה את הדברים והוא כן עלול לחוש בשינויים בלחץ הדם, בקצב פעילות הלב ובדפוסי הנשימה שלו וזאת בשל הקשר החזק בין הגוף לנפש.

הגוף והנפש של כל אדם מחוברים בשל תמונה אשר נוצרת לו בראש ומערבת את החושים שלו. לא פעם ניתן להפעיל את בלוטות הרוק שלנו רק בצפייה בצלחת האוכל המונחת מולנו. על כן, באמצעות דמיון מודרך לא פעם ניתן להקל על סטרס וכן להקל כאב רק בשל התמקדות רצינית במחשבה ולכן הוא מהווה למעשה כלי לטיפול קוגניטיבי אשר מסייע להרפיה, לקבלת אחראיות ושליטה על החיים האמיתיים של האדם. כמו כן, הוא עושה שימוש ביכולת שלנו ליצור תמונה ויזואלית בתוך הראש, גם אם הדברים אינם התרחשו במציאות. יכולת זאת מאפשרת לנו לעצב חלומות ומטרות, לראות אירועים מנקודת מבט שונה וכן להתחבר לתחושות מסוימות שמעוניינים לחוות.

דמיון מודרך תפס אחיזה משמעותית בשנים האחרונות, לא רק בגלל היתרונות הפסיכולוגיים העמוקים שלו אלא גם בגלל הפוטנציאל שלו לשפר את הרווחה הכללית.

לפי מחקרים שבוצעו, למעלה מ-60% מהאנשים ששילבו דמיון מודרך בשגרת יומם דיווחו על שיפורים ניכרים ברמות המתח ובבריאות הנפשית הכללית.

55% דיווחו על שיפור באיכות השינה.

50% הבחינו בריכוז ומיקוד משופרים.

45% חשו ירידה בסימפטומים של חרדה ודיכאון.

מהם יתרונות טיפול בדמיון מודרך?

דמיון מודרך אינו רק טכניקת טיפול; זהו גם שיטת טיפול גישה המציעה שפע של יתרונות:

  • הפחתת מתח: על ידי דמיון סצנה רגועה ושלווה ניתן לעזור לגוף להשתחרר ולהירגע ובכך להפחית משמעותית את הורמוני הלחץ כמו קורטיזול .
  • רווחה נפשית: תרגול קבוע יכול להעלות את מצב הרוח, להגביר את ההערכה העצמית ולקדם תחושת שלווה פנימית ושביעות רצון.
  • תחושת בריאות טובה יותר: מחקרים מצביעים על כך שדמיון מודרך יכול לסייע בהורדת לחץ הדם, הפחתת כאב כרוני וחיזוק המערכת החיסונית.
  • מיקוד וריכוז משופרים: ספורטאים ואנשי מקצוע משתמשים לעתים קרובות בטכניקה זו כדי לדמיין הצלחה, ובכך לשפר את המוטיבציה, המיקוד והביצועים.
  • שינה טובה יותר: תרגול דמיון מודרך לפני השינה עוזר להרפות את השרירים והמחשבות ולקדם דפוסי שינה עמוקים ונינוחים יותר.

הכנה להרפייה ודמיון מודרך

כדאי לתרגל  לראשונה דמיון מודרך בסדנאות מיוחדות או בטיפול אחד על אחד אך כל אחד יכול לבצע את התרגילים גם באמצעות שימוש בהקלטה, קריאת ספרים ומאמרים בנושא או באופן עצמאי לחלוטין.

חשוב מאוד להתחיל את התרגול באווירה נינוחה כאשר אתם פיזית שלווים ורגועים. כדאי להבין שגם אם במהלך התרגול המחשבות נודדות למקומות אחרים, הרי שמדובר על דבר טבעי. בזמן התרגול ניתן לשלב מוזיקה מרגיעה למדיטציה או לתרגל בשקט בהתאם להעדפה האישית שלכם.

נקודה חשובה נוספת שיש לשים אליה לב – בהתאם למחקרים השונים, תרגול של 10 דקות יכול לייצר השפעה חיובית ועל כן יש לבחור את פרק הזמן שהכי מתאים לכל אדם על מנת לתרגל בצורה היעילה ביותר.

איך מבצעים תרגיל דמיון מודרך? שלב אחר שלב:

  1. מצאו מקום שקט ונוח: סביבה שלווה היא הבסיס לתרגול מוצלח של דמיון מדורך. בחרו סביבה שקטה הרחוקה מההמולה היומיומית ומשאר הסחות הדעות, ודאו שאתם יושבים או שוכבים בנוחות מרבית. אפשר לפרוש את האיברים ולעצום את העיניים.
  2. נשימות עמוקות והרפיה: הנשימה משפיעה הן על התחושות הפיזיות והן על הרגשות, לכן התחילו בלקיחת נשימה עמוקה וארוכה לריאות, החזיקו את הנשימה לרגע ואז שחררו את האוויר באיטיות דרך הפה. התמקדו בנשימה כשהיא נכנסת ויוצאת והרגישו איך הגוף הולך ושוקע בתוך המזרן או הכיסא עם כל נשימה ונשימה מתוך רפיון ונוחות.
  3. כניסה למצב מדיטטיבי: כדי לאפשר לגוף ולמוח שלנו להרפות בצורה מלאה חשוב להאט מעט את גלי המוח ולנטרל הסחות דעת ומחשבות מפוזרות, אם אתם מרגישים שהתפזרתם מעט, הבחינו בכך וחזרו להתמקד בנשימות.
  4. התחלת הפעלת הדמיון: דמיינו מקום רגוע ושליו. זה יכול להיות חוף ים, יער או כל מקום שאתם אוהבים.
  5. הפעלת חמשת החושים: תשתמשו בכל החושים שלכם: מה אתם רואים, שומעים, מריחים ומרגישים? לדוגמא- מקום הדמיון: אי טרופי
    חוש הראיה: דמיינו את מי הטורקיז הצלולים שמשתרעים לפניכם, את הצבעים התוססים של הפרחים הפזורים לאורך קו החוף, ואת הצמחייה השופעת של עצי הדקל המתנודדים ברוח.
    חוש השמיעה: הקשיבו לקולות המרגיעים של הגלים המתנפצים בעדינות על החוף, לציוצי הציפורים ולרשרוש עלי הדקל.חוש המגע: הרגישו את קרני השמש החמימות על עורכם, את רוח הים המנשבת בעדינות על פניכם ואת החול הרך בין אצבעות הרגליים.
    חוש הריח: קחו נשימה עמוקה ושאפו את ריח המים המלוחים, הפרחים הטרופיים הטריים והארומה הארצית של הצמחייה השופעת המקיפה אתכם.
    חוש הטעם: דמיינו לעצמכם את הטעם של משקה קוקוס רענן או פרי טרופי עסיסי.
  6. חקירת הסביבה: בעודכם שוקעים בעולם הדמיוני הזה, נסו להפוך את החוויה לאמתית ככל האפשר. שימו לב לפרטים, לצבעים, לצלילים ולתחושות. הוסיפו כמה שיותר פריטים נוספים: מה אתם לובשים? מה מזג האוויר? אתם עם עוד אנשים? לאן אתם מסתכלים?
  7. סגירת החוויה: לאחר שביליתם 10-20 דקות בסצנה הנעימה החזירו את עצמכם לאט לאט לרגע הנוכחי.
    התחילו בפתיחת העיניים והחזרת התחושות לגוף בעדינות והקדיש רגע להרהר על התחושות, הרגשות והתובנות שחוויתם במהלך התרגיל.

דמיון מודרך להרגעת הנפש

תרגיל זה מציע בריחה שלווה למחוזות הדמיון, ומאפשר להשאיר מאחור באופן זמני את הלחצים והטרדות של חיי היומיום. תרגול דמיון מודרך בצורה הנכונה ובאופן קבוע ,יכול להיות כלי טרנספורמטיבי לשיפור הרווחה המנטלית, הרגשית והפיזית.

אהבתם את המדריך? מוזמנים לשתף..

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
נגישות