רבים שמעו על סולם הצרכים של מאסלו או פירמידת הצרכים של מאסלו, אם תרצו לקרוא לזה כך. אבל לא כולם יודעים בדיוק מה זה אומר. בגדול, פרמידת הצרכים של מאסלו, מתייחסת לכל אותם הדברים שאנחנו צריכים בתור בני אדם, על מנת שנוכל להגיע למימוש. במאמר הבא אנחנו נעבור על הפרטים ונסביר כל מה שצריך לדעת בנושא הזה. אנחנו יוצאים לדרך עכשיו.
סולם הצרכים של מאסלו, מי היה אברהם מאסלו
אברהם מאסלו היה פסיכולוג יהודי אמריקאי אשר עסק במחקר סביבתי. הייחוד של מאסלו היה בכך שהוא, בניגוד לפרויד, לא ראה את האדם בתור אובייקט שעיקר עניינו הוא פשוט לשרוד או להגיע לאיזון נפשי. אלא, הטענה שלו הייתה כי השאיפה האמיתית של בני האדם היא להגיע למימוש. מה זה בדיוק המימוש הזה? על כך עוד נדבר בהרחבה בהמשך המאמר. מאסלו אמנם פיתח את פרמידת הצרכים המפורסמת, אבל הוא לא טמן ידו בצלחת והביא לעולם תיאורתיות נוספות. בין היתר 'תאורית יונה', העוסקת בפחד מהצלחה ועוד. אפשר לומר כי למרות שהתיאוריה פותחה בשנות הארבעים של המאה הקודמת, הרי שהיא משמשת אותנו עד היום במחקר ומשמשת גם במישור הפרקטי, את מי שרוצים להגיע להצלחה ומימוש בחיים עצמם.
תאורית הצרכים של מאסלו
כעת, בואו ננסה להבין בדיוק מה אומרת תיאורית הצרכים של מאסלו במישור התיאורתי. מאסלו בעצם טוען כי לבני האדם יש שורה ארוכה של צרכים. המטרה של רבים היא להגיע למימוש של אותם צרכים, אבל לא באותו הזמן. כלומר, אם משהו באחד המרכיבים הבסיסיים חסר, הרי שאותו אדם לא יחשוב להביט אל ראש הפירמידה. בעוד שבתקופות של שגשוג, האדם יביט אל ראש הפרמידה וינסה לממש את מלוא היעדים. הבניה של הצרכים בצורת פירמידה מאפשרת לנו להבין, מה הדבר שמונע מהאדם להגיע למימוש. יכול להיות כי הסיבה לכך נעוצה בפחד או חשש, הממוקם דווקא באחד השלבים התחתונים של אותה פרמידה. אנחנו יכולים להסתכל על כך בצורה אחרת, אנחנו יכולים לשאול את עצמנו, מה הפך אנשים מצליחים לכאלו. ההסבר לכך, אם נתייחס לתיאוריה, יהיה כי אותם אנשים השכילו להתייחס בכובד ראש לכל אחד מהשלבים בפרמידה ולתת להם את המענה המבוקש. אז מה הם אותם שלבים מפורסמים? נסקור אותם בקצרה.
צרכים פיזיולוגים
אנחנו מדברים על צרכים בסיסיים אשר מזכירים במידה מסוימת צרכים של בעלי חיים בטבע. בין היתר נמצא כאן את הצורך לישון, לאכול, לקיים יחסי מין, הצורך לסלק פסולת והפרשות, במילים יפות, אנחנו מדברים על הצורך ללכת לשירותים בלי שום הפרעה חיצונית. הצורך בהיגיינה נמצאת גם היא בשלב הזה בסולם הצרכים.
הצורך בביטחון
אנחנו עוברים לשלב הבא בפירמידה. כאן, אנחנו מדברים על הצורך של האדם בוודאות, בניסיון להפוך את העולם לצפוי. יש כאן מימד קצת 'טריקי'. כיוון שמצד אחד, אנחנו בהחלט יכולים לשפר את הביטחון האישי שלנו וזה מה שנעשה במשך שנים רבות של אבולוציה. אנחנו כבר לא חשופים לפגעי מזג האוויר כמו בעבר, אנחנו יודעים היום להתמודד עם שורה ארוכה של מחלות ויש לנו חוקים אשר אמורים להגן עלינו במידה ויש מי שמאיים לקחת מאיתנו רכוש וכן הלאה. רבים מאיתנו עובדים בעבודה קבועה לפרק זמן משמעותי או לפחות נהנים מעיסוק במקצוע אחד בו אנחנו הולכים ומשתפרים לאורך הזמן. העניין הוא שמטבע הדברים, לא הכל צפוי בחיים שלנו. בכל רגע אנחנו עלולים למצוא את עצמנו מתמודדים עם הבלתי צפוי והדרך להגיע למימוש אישי, היא למצוא את הדרך להתמודד עם אותן חרדות ופחדים מהבלתי צפוי אשר מונע מאיתנו להגיע לכדי מימוש.
הצורך בהשתייכות
לפי פירמידת מאסלו, כולנו צריכים בסופו של דבר להרגיש אהובים ושייכים למקום מסוים. כך אנחנו יכולים להסביר מדוע בני האדם בוחרים להתקיים במודלים של משפחה, למרות שמבחינה ביולוגית אולי היינו מעדיפים לבלות את החיים עם בני זוג שונים, הרי שהצורך שלנו להרגיש כי הגענו הביתה, הוא צורך חזק יותר ומשמעותי מזה. אנחנו אוהבים להתגורר בקהילות ובאמת, אפשר לראות כי במקומות בהם יש אתגרים ביכולת ליצור קהילה מספקת, רבים מדווחים על בדידות, חרדה חברתית ודיכאון שנולד כתוצאה מאותה בדידות. כאן המקום לציין כי כאשר פרץ נגיף הקורונה בשנת 2020, האתגר של רבים היה לא בהתמודדות עם המחלה, אלא עם הדיכאון שנוצר כתוצאה מההסתגרות הממושכת בבתים.
צורך בכבוד והערכה
אנחנו כבר רואים את ראש הפירמידה בשלב הזה ויכולים לומר כי מי שמרגישים מוערכים על ידי סביבתם, זוכים לתחושת מלאות ומכאן גם למימוש עצמי במובן הרחב של המילה. מי שסובלים מרגשי נחיתות אשר נולדו כתוצאה מתסביבים שהופיעו בילדות או בגלל שהם עובדים במקום עבודה לא מתגמל וכדומה, יפתחו רגשי נחיתות ויתקשו להביא את עצמם לכדי ביטוי. מה שכמובן יפגע בפרודוקטיביות שלהם ובמימוש העצמי.
צורך במימוש עצמי
על פי התיאוריה של מאסלו, לא רבים זוכים להגיע לראש הפירמידה. כאן אנחנו נראה את הצורך של בני האדם השונים ביצירה מתוך ספונטניות, התפתחות אישית אינטלקטואלית, ההזדמנות להתפתח במישור היצירתי, היכולת לפעול בעולם בלי לסבול מדעות קדומות וכן הלאה. כאמור, לא רבים מצליחים להגיע למימוש השלב הזה בסולם הצרכים, כיוון שבדרך כלל, באחד השלבים שעברנו בדרך, ישנם חוסרים אשר מונעים מהאדם להתפתח.
ביקורת על הפירמידה של מאסלו
לאורך השנים היו ביקורות שונות על תיאורית הצרכים המפורסמת. אף על פי שרבים הסכימו כי מילוי של הצרכים הבסיסיים דרוש כדי להגיע למימוש עצמי, הרי שפעמים רבות, כך נטען, בני האדם פועלים כדי לממש את הצרכים הללו לא אחד אחרי השני אלא שורה של צרכים באותו הזמן. למשל, אנחנו יודעים כי בתקופה בה חיו יהודים בגטאות בשנות השלושים של המאה העשרים, רבים סבלו מרעב, מחלות והיעדר ביטחון. עם זאת, הרי שארגונים רבים פעלו בגטו בשביל לספק חינוך לילדים על אף המחסור וכדי לאפשר קיום של חיי תרבות כמו תיאטראות וכן הלאה. על פניו, אם היינו מסתכלים על התיאוריה כפשוטה, לא היינו יכולים להבין איך היהודים בגטאות מצליחים לפעול ליצירה של חיי רוח, בעוד הם סובלים מחוסרים רבים כל כך לאורך פירמידת הצרכים. טענה נוספת היא כי הפירמידה לא מתייחסת לאמונה באלוהים כחלק מהצרכים של האדם. מאסלו היה אתאיסט כך שהנושא לא עניין אותו כלל. אבל אנחנו יודעים כי בחברות רבות האמונה או היעדר האמונה באלוהים משפיעה על היכולת של אנשים שונים להגיע לכדי מימוש.
יישום פירמידת מאסלו בעבודה ובחיי היום יום
אנחנו יודעים כי בחברות וארגונים רבים בוחרים להשתמש באותן תיאוריות כדי להפוך את העבודה ואת ההתנהלות מול העובדים לטובה יותר. לצורך העניין, אם במקום עבודה מסוים ירצו לעודד אצל העובדים יצירתיות, הרי שאולי הדרך לעשות זאת היא לא בהיכרח דרך דרישה למתן שעות עבודה נוספות, אלא דווקא על ידי קיום יום גיבוש לדוגמא, אשר דרכו העובדים ירגישו תחושות של שייכות והזדהות. אולי דווקא הדבר הנכון יהיה לאפשר לעובדים נוספים לעבוד מהבית כדי לאפשר להם ליהנות מאינטימיות מספקת, אשר בהמשך תביא אותם לממש את הפרודוקטיביות שלהם בעבודה. אולי מתן מילה טובה ויצירה של ערך עצמי אצל העובדים היא זו שתסייע להם. אלו דוגמאות בודדות מפעולות רבות אותן ניתן לעשות. לסיכום אפשר לומר כי בחיינו המודרניים אנחנו רואים איך מתן דגש לפסיכולוגיה חברתית ולשימוש בפרמידת הצרכים יכולה להביא אנשים רבים יותר למימוש אישי, מה שיגביר את הפרודוקטיביות שלהם ואת תחושת הסיפוק שלהם מהחיים עצמם.
טבלת סולם מאסלו
שלב | תיאור | דוגמאות |
---|---|---|
צרכים פיזיולוגיים | הצרכים הבסיסיים להישרדות פיזית של האדם. | מזון, מים, אוויר, שינה, מחסה. |
צורך בביטחון | הצורך בביטחון והגנה מפני סכנות פיזיות ורגשיות. | ביטחון אישי, יציבות תעסוקתית, בריאות, קורת גג בטוחה. |
צורך בהשתייכות | הצורך בקשרים חברתיים ותחושת שייכות. | חברויות, קשרים משפחתיים, מערכות יחסים אינטימיות. |
צורך בכבוד והערכה | הצורך בהערכה עצמית ובהכרה מהסביבה. | כבוד, הערכה, הישגים, מעמד חברתי. |
מימוש עצמי | הצורך בהגשמת הפוטנציאל האישי והתפתחות אישית. | יצירתיות, פתרון בעיות, מימוש מטרות אישיות. |