גישות טיפוליות רבות גורסות שהיסוד האמיתי למחלוקות ולבעיות רבות במערכות יחסים היא תקשורת לקויה ולא נכונה. לתקשורת יש דפוסים רבים ואין ספק שמה שאנחנו יודעים ומרשים לעצמנו היום לא תמיד היה ידוע בעבר, ולכן ככל שרבים הגילויים על תקשורת ביחסים יש לנו יותר סיכוי לתקן ולשפר. אנחנו גם באים מבתים ותרבויות שונות שבהם נהוגים דפוסים שונים, נוסף על אירועי חיים מעצבים והיסטוריה אישית, ולכן יש צורך יותר מאשר בעבר במציאת דפוס מאחד ובסיסי לתקשורת בין אנשים בכל מקום – בבית, בזוגיות, במשפחה, במקומות עבודה, במקומות טיפוליים, במוסדות השכלה ועוד. תקשורת מקרבת היא אחת הגישות שמציעות פרוטוקול ברור כיצד לנהל תקשורת בכל מקום על בסיס עקרונות מחברים ומגבירים הבנה, וכדאי לדעת עליה יותר.
מהי שיטת תקשורת מקרבת?
זוהי שיטה שפותחה בשנות השישים על ידי הפסיכולוג ד"ר מרשל רוזנברג בארה"ב, ונועדה במקור לפתור בעיות שנוצרות מהתנהגות אלימה ובריונית כפי שחווה אותה בעצמו וחקר אותה כפסיכולוג. לא משנה מהו הרקע לאלימות – גזעי, דתי, מצוקה אישית – יש אפשרות למצוא דפוס מקרב של תקשורת שתפוגג את המתיחות, תקטין את החיכוך בין שכבות חברתיות ובין פרטים, למשל, ובכך תאפשר לערוצי תקשורת עמוקים יותר להירקם בין האנשים. הקרבה הזאת מייתרת את השימוש באלימות משום שמרגע שמכירים זה את זה טוב יותר ומבינים מהם הצרכים והמטרות של כל צד אנחנו גם לא צריכים להילחם על כך אלא לדבר ולמצוא פתרונות חלופיים ולא אלימים. בגלל זה היא מוכרת גם כשיטה לתקשורת לא אלימה – NVC” – Non-Violent Communication”.
מהו הבסיס הרעיוני של השיטה?
לשיטה שנוקטת תקשורת לא אלימה יש בסיס מוסרי יותר, לדעתו, ולכן אין יותר סיווג של אנשים לטובים או רעים, צודקים או טועים, נורמליים או לא נורמליים. יש בכך רצון למנוע מקבוצה אחת לנסות לתקן את הקבוצה השנייה ולגרום לאנטגוניזם בגלל התנשאות זאת, שמובילה בהכרח לכעס ולתגובה אלימה. כשמחלקים את העולם לצודקים ולא צודקים נחסמת התקשורת ביניהם משום שהתיוג מרחיק ומנכר. כשאין תקשורת אי אפשר להבעיר מסרים מדויקים ולכן נוצרות מתיחויות ואי הבנות שונות שמדרדרות את המצב עוד יותר. כך שברור למה אנשים מעדיפים להגיב באלימות פיזית או מילולית כדי להביע את הכאב והתסכול שלהם.
חשוב להקשיב כדי לקבל מידע
השיטה של תקשורת מקרבת פותחת מחדש את ערוצי התקשורת כדי להעביר את המידע בלי חסינות ובלי הפרעות, וכך לגרום לאנשים להבין אחד את השני יותר מבלי לתייג אותם ומבלי לקטלג אותם בצורה שחוסמת את ההבנות. הבסיס הוא שידור וקליטה כדי לפתור עימותים שונים וכדי להפנים ולהחצין מה שנחוץ. הביטוי העצמי החיוני הוא החצנה מקרבת וההקשבה האמפתית החיונית היא הקשבה אמפתית. כלומר, להיות במודעות קשובה גם לעצמנו ולמה שאנחנו רוצים לומר כדי שנוכל גם להביע אותם בצורה בהירה ומובנת לצד השני שיקלוט אותם. כך נוצרת סובלנות כששני הצדדים נמצאים באותו מישור, וכך לומדים לכבד אחד את השני על מנת לשתף פעולה ולצמצם את האלימות עד כדי הפסקתה לגמרי. כך שברור ששיטה זו יכולה לחולל נפלאות גם במקומות עבודה וגם בתהליכים טיפוליים, ובוודאי שגם במשפחה ובזוגיות.