מודעות קשובה – כל מה שחשוב לדעת

תוכן עניינים

אתם בוודאי מכירים את זה: המחשבות הטורדניות מציפות אתכם מכל עבר ולא נותנות לכם מנוח, אתם שקועים בכישלונות העבר ומתקשים לראות אופטימיות בעתיד, הלחץ מדיר שינה מעיניכם ופוגע באיכות החיים. כולנו עוברים תקופות מתוחות ועשויים למצוא את עצמנו במצוקה נפשית.
דרך אפקטיבית ונעימה להתמודד עם הלחצים הנפשיים היומיומיים, לזקק את המחשבה ולהכניס שלווה לחיים, זאת על מנת לישון טוב יותר בלילה ולשלוט במחשבות טורדניות היא מודעות קשובה או במילים אחרות – מיינדפולנס.

מהי מודעות קשובה?

ויקיפדיה מגדירה את המודעות הקשובה כתהליך פסיכולוגי של הבאת תשומת הלב לחוויות הפנימיות והחיצוניות המתרחשות ברגע הנוכחי, שניתן לפתח באמצעות תרגול.
מודעות קשובה היא סוג של מדיטציה או אימון, שמטרתו לאפשר לנו להאט את המרוץ, להרפות ממחשבות טורדניות על מנת להתמקד ב"עכשיו" ובהווה.
מרוב שאנחנו מבלים במחשבות על מה היה ומה יהיה, אנחנו כמעט ולא מתמקדים ב"כאן" ומפספסים את החיים בהווה.

מודעות קשובה כוללת מגוון טכניקות של נשימות עמוקות ואינה מצריכה הכנה מיוחדת או אביזרים – כל שצריך זה לפנות את הזמן ולתרגל.
מדובר בפרקטיקה שעם הזמן והאימון תוכלו לבצע באופן יומיומי וטבעי יותר, כשחלק בלתי נפרד מהתרגול קשור בהרפיית הגוף שתורמת לשחרור גם במישור הנפשי ומודעות למחשבות, לרגשות ולתחושות. קבלה עצמית והרחבת המודעות לכל מה שמניע אותנו, מכשיל אותנו וכיצד ניתן לחזק את עצמנו בהתמודדות עם השפעת הרגשות על מצב הרוח ובדרך בה אנחנו מגיבים לעולם.

מדוע כדאי לתרגל מודעות קשובה?

היתרונות של מודעות קשובה הם רבים ומגוונים: הפחתת לחץ, חסינות נפשית ואפילו חסינות פיזית משופרת והעצמת היכולות הטבעיות – מיקוד, שיפור הריכוז.
מחקרים הצביעו על כך שתרגול של מודעות קשובה במשך 25 דקות במשך שלושה ימים יכול להגביר את החוסן ללחץ פסיכולוגי, להפחית חרדה וכאב פיזי ואפילו להאט את תהליך ההזדקנות.
המיקוד שמתאפשר בעת תרגול מיינדפולנס מעלה את המודעות של כל אחד מאתנו לדפוסי החשיבה וההתנהגות ויכול לשפר גם את דרך קבלת ההחלטות ואת שביעות הרצון בחיים.
כדאי לטפח מודעות קשובה על מנת להעצים את תחושת השלווה הפנימית גם במהלך חיי היומיום והשגרה הלחוצה.
הרעיון הוא שלא נולדנו מודעים יותר מאחרים אלא אנחנו יכולים על ידי תרגול ופרקטיקה להביא את עצמנו למודעות גבוהה ולחוויה ללא שיפוטיות כמו זו שאפשרית במהלך תרגול של מודעות קשובה.

איך מתרגלים ומטפחים מודעות קשובה?

בתחילת הדרך חשוב להקצות פרק זמן מיוחד לתרגול של מודעות קשובה (או יותר נכון – לקחת פסק זמן לצורך כך), כולל מציאת מקום פרטי ונעים לתרגל בו.
בעת התרגול חשוב מאוד להעלות את המודעות לנשימה ולאוויר הנע פנימה והחוצה ובעיקר – למחשבות.
זכרו שהמחשבות שעולות באופן אוטומטי יכולות להיות לפעמים טורדניות ולהסיח את דעתכם מהתרגול, הייחוד של מיינדפולנס טמון בכך שלא מדחיקים או נמנעים ממחשבות אלה אלא מקבלים אותן בשלווה ונותנים להן מקום.

התרגול כולל חיבור לחושים, התייחסות למראות, לצללים, לריח, למגע, לטעם, התמקדות בנשימה והתבוננות נטולת ביקורת במחשבות.
היות ומודעות קשובה משפר את האופן בה המוח מגיב למתח, המתרגלים של מיינדפולנס מדווחים על ערנות, ריכוז, חריצות, דיוק, תשומת לב, שלווה בעקבות התרגול במידה ומבצעים אותו על בסיס קבוע עד שכבר הוא מתאפשר באופן אינטואיטיבי. הנשימות ארוכות, התנועות נעימות, תשומת הלב היא לרגע הנוכחי והחיים נעשים יותר רגועים ושלווים.
כדאי לעבור סדנת מודעות קשובה על מנת לאמץ את העקרונות והיסודות החשובים, ליישם בפועל ולשלב אותה כחלק בלתי נפרד מהחיים.

אהבתם את המדריך? מוזמנים לשתף..

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
נגישות