לקראת פתיחת שנת הלימודים – כך תפחיתו את החרדה אצל הילדים

תוכן עניינים

הקורונה שינתה סדרי עולם וחוללה משבר בכל תחומי החיים. הילדים ובני הנוער חיים בצל המגיפה העולמית המשתוללת וההשפעות הפסיכולוגיות שלה בהחלט ניכרות אצל רבים מהם.
לימודים מרחוק, אי וודאות, חוסר שגרה, פחד מפני תחלואה, בידוד וריחוק חברתי. חרדה, דכדוך, לחץ הם בין התסמינים שעשויים להופיע אצל ילדים ובני נוער בתקופת המגיפה ועם פתיחת שנת הלימודים הורים רבים מחפשים דרכים אפקטיביות להפגת החרדה אצל ילדיהם, שפוגעת בתפקוד.
חרדה עשויה למנוע מבעד הילדים לממש את הפוטנציאל, לפגוע בביצועים ובהישגים הלימודיים שלהם ובאופן כללי באיכות החיים. לפניכם מספר הצעות להתמודדות עם חרדה בתקופת קורונה:

לא לשמור בפנים – לפרוק החוצה

חשוב מאוד לתת לילדים לבטא את רגשותיהם בנוגע לתקופה, גם אם מדובר בתחושות קשות כמו חוסר תקווה. חשוב מאוד שהם יוכלו להציף את הרגשות שלהם ושאתם תוכלו להכיל אותם.
ניתן לדבר על התחושות ולבחון גם אלטרנטיבות להתנהלות משותפת נוכח המגיפה. למשל, כיצד לשפר את הלמידה בזום או אילו שינויים ניתן להכניס בבית, כדי שיהיה נוח לילד גם במקרה של בידוד או סגר ואפשר להיוועץ עם איש מקצוע איך לשוחח עם הילדים על מה שהם מרגישים או להפנות אותם לאיש מקצוע.
אגב, מומחים רבים ממליצים לשמור על שגרה מובנית ככל שניתן על אף האתגרים: לוח זמנים, הקפדה על ארוחות מאוזנות, זמן יקיצה וזמן שינה, כדי להכניס "שפיות" גם בתקופה של "אי שפיות".

המרת מחשבות שליליות בחיוביות

פעילות שיכולה לעזור בהסחת המחשבות השליליות והטורדניות היא דמיון מודרך. תנו לילדים להמריא על כנפי הדמיון ולדמיין שהם במקום אחר, בתקופה אחרת, לשחזר חוויות חיוביות שעושות להם טוב. ניתן להאזין למוסיקה מרגיעה במיוחד, צלילים מהטבע ובעיקר להגביל את צריכת החדשות והמידע אליו הם נחשפים, שיכול להעצים את רמת החרדה.

היכון, הכן, לטבע

על פי מחקרים שונים, שהייה בטבע יכולה להרגיע מאוד במיוחד באווירה שלווה ונעימה. הזדמנות לנשום אוויר צח, להתנתק מהשגרה המטרידה ולהתמסר למרחבים הפתוחים ולירוק העז. פכפוך המים מרגיע וכן השלווה בראש ההרים, הליכה ביער או ישיבה מול הים הכחול.
מומלץ לקחת את הילדים למקומות בחוץ בהם יוכלו ליהנות גם מרגיעה אבל גם מפעילות גופנית במרחב, כיוון שזו מסייעת בהעלאת האנדורפינים שמעלים את מצב הרוח.

נפלאות הנשימה

לנשימה השפעה חיובית על התפקוד והפחתת החרדה וחשוב ללמד ילדים לנשום נכון. אפשר לתרגל תרגילי נשימות מסוגים שונים לפי המוכנות של הילד, להשתמש באפליקציות שמסייעות בתרגול הנשימה או סדנה מודרכת שתעזור לכם ללמד את הילד איך לבצע את טכניקות הנשימה במיוחד לפני שינה או במצבים בהם הוא סובל מהתקף חרדה ולחץ. כדאי ללוות את הנשימה גם בתרגילי הרפיה תוך ספירה ומודעות גבוהה לתנועות הגוף ולתחושת השחרור.

מיינדפולנס לילדים לקראת פתיחת שנת הלימודים

מיינדפולנס היא סוג של מדיטציה שמתאימה גם לילדים המאפשרת להם להתמקד בהווה מבלי לחשוש מהעתיד או לחשוב על העבר. אפשר לתרגל אותה בכל מקום, בבית ובנסיעות. כדי ללמוד כיצד ליישם אותה ניתן להתחיל באכילה מודעת בה הילד לומד כיצד להתייחס לאוכל שהוא אוכל, לריח, למרקם, לטעם, לגוון ולאחר מכן ליישם אותה בכל המישורים. כנ"ל בעת טיול בחוץ – להתייחס לקול הציפורים, לרשרוש העלים, לניחוח של השדה.
נשימה מודעת וויסות הנשימות ביד עם תשומת לב לעכשיו, יכולה לסייע בהפגת החרדות והחששות מפני הבאות, נטרול כעסים והורדת הלחץ ולסייע לילדים להתמודד עם קשיי תקופת הקורונה בכל עת ובכל מקום.

אהבתם את המדריך? מוזמנים לשתף..

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
נגישות