חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עידן הניו אייג ומשמעותו

ניווט מהיר

במציאות של חיינו ושל העולם בו אנו חיים כיום נושא הרוחניות והחיפוש אחר משמעות "אחרת" כלשהי בהחלט הפך לסוג של מיינסטרים עבור אנשים רבים מאוד. למכלול התחומים, הרעיונות והתפיסות הרוחניות האלו מקובל לקרוא בשם הכללי של ניו אייג', או "העידן החדש" בעברית. במובנים רבים, העידן הנוכחי יכול להיחשב גם בתור עידן הניו אייג', לכן חשוב להבין מה המשמעות של זה בפועל.  

תחילת הדרך בעולם ה- New Age

כאמור, כיום נושאים והיבטים רבים של רוחניות מודרנית, חיפוש משמעות, חיפוש עצמי, מימוש עצמי וכיוצא באלו נכנסים תחת הקטגוריה של New Age. אך מאיפה כל זה הגיע? "הכל" התחיל בסביבות שנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת, כאשר אנשי העידן החדש כללו מגוון תפיסות דתיות ורוחניות חדשות במערב ואשר שואבות במובנים רבים השראה מתנועות ספיריטואליסטיות מזרחיות ומסורות מערביות עתיקות – כאשר באופן מובן עיקר הפריחה של התנועה הזו התרחשה באירופה, צפון אמריקה וביתר המדינות הנכללות ב"עולם המערבי".

עיקר הצמיחה הייתה בעשורים שצוינו, אך הזרעים נזרעו עוד ב"דור הביט" של שנות ה-50 ותחילת שנות ה-60 בארה"ב ותנועות הנגד של מחצית שנות ה-60 וראשית ה-70, בארה"ב וגם במערב אירופה.

המכנה המשותף של רבות מהתפיסות שנכנסו לקטגוריית הניו אייג' הוא תפיסות ואמונות דתיות ורוחניות אשר נתפסו כאלטרנטיביות למה שהיה מקובל במדינות המערביות השונות, אז וגם הים במובנים רבים. התגברות הופעת תכנים שנתפסו כשייכים לזרם ה-New Age במדיומים תקשורתיים וציבוריים שונים לאורך השנים העבירה מסר של תפיסה אנושית חדשה ורדיקלית אשר היום כבר הפכה בהיבטים רבים לרגילה ומקובלת למדי אצל מגוון סוגים של אנשים.

למרות האמור לעיל, ניו אייג' עדיין נתפס ע"י אנשים וגופים רבים גם היום כתפיסות חתרניות וחורגות מהנורמה במובנים רבים. דבר שיש להבין לגבי העידן החדש והתפיסות השונות המרכיבות אותו מבחינה רעיונית או מעשית הוא שלא מדובר על תפיסה דתית או רוחנית אחת ואוניברסלית אלא על מגוון רחב של מנהגים, תפיסות ואמונות רוחניות, אך למרות זאת הוגים ואנשים הנמנים על תנועת ה- New Age בכללותה בהחלט לרוב חולקים תפיסות עולם דומות וסטים דומים של ערכים.

מה זה ניו אייג' בפועל?

כפי שניתן היה קצת להבין מהקדמה שלנו, זה יכול להיות מאתגר להגדיר בצורה קצרה ומדויקת מה זה בפועל.

במהות העניין, תפיסות, אמונות ותורות ניו אייג' פונים פחות למחקר מדעי מערבי סטנדרטי ויותר להיבטים רוחניים, מטא-פיזיים ולגישות אקלקטיות של חקירה רוחנית ופיתוח דרכי חיים אלטרנטיביים לדרך החיים המערבית המקובלת והנפוצה ביותר.

ככאלו, תפיסות רוחניות רבות המקושרות לעידן זה שואבות כאמור השראה מתפיסות דתיות-רוחניות מזרחיות, מאלמנטים דתיים פגאניים או עתיקים, ממיסטיקה, מאמונה בכוחות נסתרים שאיננו מבינים או יכולים לתפוס מוחשית וכדומה.

לצד כל מה שאמרנו על האלטרנטיביות האינהרנטית בתוך עולם זה, הלכה למעשה היום התחום נכנס יותר ויותר למיינסטרים, במה שבהחלט נראה כמו התמסדות מסוימת או חדירה פרקטית של תפיסות רוחניות "ניו אייג'יות" לתחומי חיים שבעבר היו סגורים בפניהן.

המשמעות היום של העידן החדש

כעת הגענו לנקודה העיקרית בנושא מאמר זה, המשמעות הנוכחית של עידן הניו אייג'. אחרי שנים של פעילות שנתפסה כאלטרנטיבית לגמרי, שלא לומר לעיתים חתרנית ו"מוזרה", היום החזקה בתפיסות ניו אייג' פחות נתפסת כמשהו חריג, מוזר או אשר חותר תחת קיומה של החברה האנושית עצמה.

המשמעות היא שהיום מאוד מקובל שאנשים מחפשים משמעות בחייהם מעבר לטריוויאלי ולמסורתי, שלגיטימי לשאוף להגשמה עצמית, למימוש עצמי, להשגת אושר במלוא מובן המילה. כך אנו רואים בעידן הנוכחי פריחה אדירה בתחומים כמו מיינדפולנס, מדיטציות, השתתפות בתהליכים המיועדים להתפתחות אישית ומימוש עצמי, ביצוע פעילויות שמהותן קידום אושר ורווחה עצמית וכיוצא באלו – כולל כמובן ע"י אנשים שבעבר הלא רחוק לחלוטין לא נתפסו או תפסו את עצמם כאנשי העידן החדש.

כך, מבחינות רבות, עידן הניו אייג' הנוכחי הפך את הניו אייג' ואת החריגות המובנת של תפיסות אלו למקובלות, למרכזיות וללגיטימיות לחלוטין במגוון אספקטים של המרחב האישי והציבורי. זו אבולוציה חיובית ומרתקת של מה שהחל כתנועות שוליים מובהקות.

אהבתם את המדריך? מוזמנים לשתף..

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

מדריכים נוספים

על הגשמה עצמית, מימוש פונטציאל ועוד ←