5 השלבים לפיתוח חוסן נפשי

תוכן עניינים

כמו ספורטאים מקצועיים, כך כל אחד מאתנו יכול לפתח ולבנות חוסן נפשי ומנטאלי לבריאות נפשית מיטבית ולאיכות חיים. חוסן נפשי הוא היכולת להתמודד עם אתגרים, להתאושש מקשיים, לפתח עמידות בפני מצוקה. מדובר בכישור חיים שניתן לפתח עם הזמן תוך מודעות לסיטואציה, מיומנויות והתמדה. הדרך בה תרימו את עצמכם אחרי כישלון ותתחזקו בעקבות האתגר היא זו שתסייע לכם בהמשך להתמודד עם קשיים. זוהי אסטרטגיה שתאפשר לכם לעבד את החוויה השלילית ולהפיק ממנה תעצומת נפש חיובית, גישה אופטימית, ניצחון על אמונות מגבילות ועוד.

חוסן נפשי חיוני להתמודדות עם מצבים שונים בחיים בין אם צפויים או בלתי צפויים, בין אם מדובר בקשיים בעבודה או במערכות יחסים, אובדן של אדם אהוב, התמודדות עם מחלה קשה או מגבלה פיזית וגם סיטואציות שגרתיות יותר כמו התמודדות עם ביקורת שלילית. הוא מסייע מאוד בהתנהלות נוכח לחצים ומתחים, עוזר גם בנטילת סיכונים והוא כמו שריר שיש לאמן עד שהוא יהיה התגובה האוטומטית שלכם בחיים. לרוב, סיטואציה מאתגרת מביאה עמה מטר של מחשבות ורגשות חזקים במיוחד במצב של אי ודאות ועל אף שלא תמיד ניתן לשלוט בנסיבות – אפשר ללמוד כיצד להתמודד ולצמוח מהן. לפניכם 5 שלבים חשובים בדרך לפיתוח חוסן נפשי:

זורמים גם אם מה שאינו בשליטתכם

כאמור, נסיבות החיים לא תמיד בשליטתכם ורבים מדמים את החיים לנהר סוער כאשר אתם שטים בלי מפה ואפילו בלי מצופים או משוטים. אבל במקום לדאוג ממה שאינו בשליטה או להאשים מישהו בבעיה, אתם יכולים לזרום עם הפיתולים והמסע ולבדוק דרכים יצירתיות שיאפשרו לכם לנווט במים ולהגיע ליעד המבוקש תוך כדי הנאה מהדרך. גמישות היא נדבך חשוב בפיתוח חוסן אישי ויש להבין שגם אם המצב אינו בשליטתכם, הרי שהדרך בה תבחרו, הגישה וההתייחסות לסיטואציה היא כן בשליטתכם. 

הגדול הוא קטן – פרופורציות בחיים

הרבה פעמים אנחנו נוטים באופן טבעי לעשות הר מעכבר, להיבהל, להגיב בהיסטריה, לתת לפחד לדבר אותנו. לפני שננסה להתגבר על החרדה במצבים שונים,  חשוב לבחון היטב את הנסיבות ולבחון האם באמת מדובר באתגר קשה כפי שנראה לנו בהתחלה או שזה משהו שאנחנו בהחלט יכולים להתמודד עמו? פרופורציות היא אמת מידה חשובה בחוסן נפשי כאשר לומדים להתמודד עם המצב כפי שהוא ולא להעצים אותו לממדים מבהילים. 

לצמוח מתוך הקושי

יש בהחלט הרבה אתגרים וקשיים בחיים וגם יתכנו אירועים טראומטיים. חלק בלתי נפרד מחוסן נפשי טמון ביכולת ללמוד מהסיטואציה ולהתעצם ממנה, להתאושש ולשגשג בעקבותיה. חשבו על זה כמו כדור שפוגע במכשול וקופץ לכיוון אחר. למדו כיצד למצוא את האומץ בעקבות קשיים ולצאת לדרך חדשה ומועצמת יותר. כל חוויה גם אם היא קשה מהווה הזדמנות להתחזק!

עטפו את עצמכם בתמיכה

היכולת לבחור מי מקיף אותנו היא קריטית לחוסן נפשי, כי אינכם רוצים אנשים שימעיטו בערככם או יפגעו בחוסן אלא יעצימו אותו. לכן חשוב לבחור אנשים שיעודדו, יתמכו ויקדמו אתכם בדרך. אנשים להם תוכלו לספר מה עובר עליכם ולקבל מכם דרבון ומוטיבציה כמו גם אוזן קשבת כאשר אתם זקוקים לאחת. שמרו על קשרים ומערכות יחסים תומכות. 

תאמינו בעצמכם 

אמונות מגבילות הן החסמים שמפריעים לכם לצמוח ולהצליח וחלק מפיתוח חוסן נפשי קשור באמונה עצמית. אומנם חשוב שיהיו אנשים שיאמינו בכם כי זה יעזור לכם להתפתח ולצמוח, אבל הכי חשוב שאתם תאמינו בעצמכם. שיפור הערכה עצמית בריאה היא הדרך לחוסן נפשי. התמקדו בהישגים ובחוזקות שלכם במיוחד בתקופות קשות. 

זכרו שכל אחד יכול לפתח חוסן נפשי ומדובר במיומנות ובהתנהגות שתאפשר לכם להתמודד עם אתגרים לאורך החיים. חפשו את האנשים, הטכניקות והדרכים לחוסן נפשי שיאפשר לכם לשגשג. 

אהבתם את המדריך? מוזמנים לשתף..

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
נגישות